Thursday, January 12, 2012

Diploma Sains UiTM (AS120).

Assalamualaikum....
Untuk pengetahuan semua, Diploma Sains agak susah..tapi kalau belajar betul-betul mesti boleh punya. Aku sekarang semester akhir Diploma Sains kat UiTM N9. Batch aku adalah yang kedua last sekali guna syllabus lama. Masa semester 3, batch aku still boleh pilih nak amik major biology or physic. Aku pilih biology. 
Tapi sekarang dah tak boleh pilih-pilih dah. Korang kena belajar dua-dua. Ni aku sertakan apa yang korang akan belajar setiap semester. Yang baru punya.


Layan... Don't pening-pening okay.


SEMESTER 1

BEL120
CONSOLIDATING LANGUAGE SKILLS
CTU101
FUNDAMENTALS OF ISLAM
HBU111
NATIONAL KESATRIA 1
MAT133
PRE CALCULUS
BIO120
BIOLOGICAL MOLECULES, CELL STRUCTURE & MEMBRANE
PHY110
MECHANICS 1

SEMESTER 2

BEL260
PREPARATION COURSE FOR MUET
CTU151
ISLAMIC THOUGH & CIVILIZATION
HBU121
NATIONAL KESATRIA  II
MAT138
CALCULUS I
BIO150
METABOLISM & CELL DIVISION
CHM256
BASIC ANALYTICAL CHEMISTRY
PHY210
MECHANICS II & THERMAL PHYSICS

SEMESTER 3

BEL311
ENGLISH FOR ACADEMIC PURPOSE
CTU211
SCIENCE & TECHNOLOGY IN ISLAM
HBU131
NATIONAL KESATRIA III
MAT238
FAUDATION OF APPLIED MATHEMATICS
BIO200
INTRO TO TISSUE, CLASSIFICATION OF LIVING THINGS
CHM270
PHYSICAL CHEMISTRY
PHY150
ELECTRICITY & MAGNETISM

SEMESTER 4

CSC134
COMPUTERS & INFORMATION PROCESSING
QMT245
STATISTICS FOR TECHNOLOGY I
BIO250
SYSTEMS & MAINTENANCE (PLANTS & ANIMALS)
CHM257
ORGANIC CHEMISTRY I
PHY250
GEOMETRICAL OPTICS

SEMESTER 5

ENT 300
FUNDAMENTALS OF ENTREPRENEURSHIP
BIO300
BIOLOGICAL TECHNIQUES  & SKILLS
CHM301
ORGANIC CHEMISTRY II
PHY300
MODERN PHYSICS
PHY340
ELECTRONIS
PHY351
MATERIALS SCIENCE

SEMESTER 6

BIO320
INTRODUCTION TO BIOLOGICAL DIVERSITY
CHM260
BASIC INSTRUMENTAL ANALYSIS
CHM361
INORGANIC CHEMISTRY
PHY360
PHYSICS LABORATORY (INSTRUMENTATION & APPLICATION)

Semoga berjaya untuk semua....:) Jangan risau belajar kat mana-mana sama je. Yang penting minat nak menuntut ilmu masih ada..

50 comments:

  1. uhh. baru nak isi UPU. thanx untuk info (:

    ReplyDelete
  2. welcome....:) isi dip sains x...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nunaayat...kim & bio dlm SPM saye dpt C n fiz plak dpt D...klu pointer tnggi and nk apply utk degree die tgok x result SPM?

      Delete
  3. saya tgh cnfius nk isi upu .. thanks

    ReplyDelete
  4. biase laa tu...xpe...pilih yg kamu minat...:)

    ReplyDelete
  5. kalau ambil diploma sains, lepas tamat diploma boleh ambik bidang medik atau pergigian tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh syakeera.. kena jaga pointer smpai abis sem..:) ramai lepasan dip sains batch sy yang ambil medik...

      Delete
  6. Afiq

    erm apa syarat kelayakan ke diploma sains ni eh ?
    nak tahu sangat2 ;)
    emel ke princeqye@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, saya pun nak syarat kelayakkan ke diploma sains tu, boleh email kan tak ? Hafiqahfan@yahoo.com

      Delete
  7. Masa kamu sem 5 bio project, kalau tak silap . buat apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau x silap tentang litmus paper...dgn buat ubat gigi

      Delete
  8. saya nak tanya... tdi saya confuse bila baca byk2 blog2 org lain...ada yg ckp lpas 2011 diploma sains xleh amik medic/vet/kritikal camtu sbb kebanyakkannya end up nyer dpt biotek je??
    N kalo pointer 3.50 ke atas boleh apply medic kan?? saya dpt matrik n dip.sains tpi x thu nak pilih apa sbb ayah saya ckp kat saya banyak lepasan matrik yg dpt 3.9/4 flat pon dpt course mengarut...n of course diploma pun kena struggle tpi chances yg pointer 3.5 ke atas dlm dip.sains nk amic medic/vet/etc... lebih tinggi ke???
    N lepasan diploma sains boleh kan apply veterinar di umk???sbb upm terlalu ramai org apply degree nanti... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai.. :)
      utk yang cakap lepas 2011 dip sains takboleh amik medic tu sy tak pasti.
      Tapi utk pengetahuan awak..saya batch yg habis dip sains april 2012..ramai kawan2 batch sy amik medic di indonesia.. uitm pon ada..
      Ada jugak yg dpt vet umk tapi dia decide amik medic kat indo..

      sebenarnya..tak kisah awk nk amik mtrik or dip.. kalau dip 3 tahun..matrk cepat sikit..

      Yup sekarang semua nak 3.5..then yg dapat 3.5 tu ramai..persaingan mmg byk..

      sy sekarang dlm dgree fisioterapi..sy lepasan dip sains..:)
      Kalau masih keliru blh email sy yayanur1591@yahoo.com

      Delete
  9. Replies
    1. tahniahhh....:) dip sn kat mane dik..?

      Delete
  10. Saya ada baca lepasan diploma sains ni, in case pointer rendah atau kalau tak nak sambung degree susah nak dapat kerja sbb tak ada industrial training. Betul ke? :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sy tak pasti.. tapi ada kawan sy lepas habis dip sn dia dapat interview pembantu pegawai sains.. then alhamdulillah dia dapat kerja tu.. :)

      pucuk pangkal nya niat kita utk belajar tu ada..:)

      Delete
  11. Akak, follow saya kat twitter. Kalau ada. Nak tanya bnyk2 ni hehhe.

    @FatmaOrchd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum sis,saya lepasan dip sc n cgpa saya dpt 3.37..course degree yg mna ye sesuai dgn cgpa saya utk sesi 2017?

      Delete
  12. Lepas abis diploma sains kalau cgpa 3.00 ke ats macamane sis?tapi semua sem x dpt dekan.cume maintain 3.00 ke ats..agak2 degree bole sambung course ape ea?sila emailkan ahmadkhusyairiabdrahman@yahoo.com..tq :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tlg email kan jugak tak?
      khairunaqilah95@yahoo.com

      Delete
  13. Sy pun lepasan dip sains n9 :) nk tnya, dlm faculty of health sc, ade tak yg tukar course, cth; dia dpt fisio, tp dia tukar ke radiography, ade tak kes cmtu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kwn yg bertukar course.. Tp tak ke fac health sc.. cth: dari fisio ke kimia gunaan... Kenape ye..?

      Delete
  14. salam. sy skrg student dip in sc nk msuk part4 dah. cgpa skrg 3.8. cuma satu je yg sy musykil utk lepasan diploma sains boleh tukar fakulti tak mse apply degree nanti. Contohnya dr fakulti sains gunaan tukar ke fakulti pengurusan prniagaan n so on. Sbbnya sy rasa sc bukanlah minat utama sy wlaupun dpt score dean list setiap sem.. Minat sy lbih kearah financial n management mcm tu.. Ada peluang ke tak utk sy brtukar fakulti??

    ReplyDelete
  15. Bingung niee nak ambil pa..da dpat dip. sains..tapi tak tau nak ambik ke tak..bb sains mcam susah la..emmmm..cam mna nie ya..

    ReplyDelete
  16. Emm,nk tnya klau spm x amek bio tp amek phy n che,bleh jgak ke nk mntk dip.sc....juz 4 asking..hehhe

    ReplyDelete
  17. anak perempuan saya sdg study di matrik pg module 3 & skrg dia dpt offer dip. sains n9... skrg dia agak confius sbb matrik agak struggle & ssah nak dpt pointer yg baik.. pd masa yg sma dia x nak spent masa yg lama kat uitm.... what should she do, solat istiqarah dah buat... 50/50.... hopefully ada yg sudi bgi pendapat which one should she chose....

    ReplyDelete
  18. saya dapat cgpa 3.12 ..kursus ape yg sy layak utk sambung ijazah ..

    ReplyDelete
  19. saya spm dapat 3A dalam aliran sains tulen . bole dapat ke jurusan ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya 3A and dpt course dip sains ni. rezeki allah nk bgi kt mana2 je :)

      Delete
  20. ape kelayakn utk diploma sains kalau lepasan spm ?

    ReplyDelete
  21. assalam sis...bole email sya ..,nursafikabahira@yahoo.com

    ReplyDelete
  22. alhamdulillah saya dpt dip sains ni. wlwpun nmpk susah. apa yg penting semangat usaha dan minat. thanks bro for the great info :)

    ReplyDelete
  23. kak,saya ada dapat uitm diploma sains tapi sy takut nak ambil...antara matrik sc 2 tahun n dip sc mana lebih baik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. emel sy miralala93@yahoo.com..please reply kak..

      Delete
  24. Assalamualaikum akak . Minta pendapat boleh ? Saya ada dapat dip sc di uitm . But at the same time saya dapat matrik jugak course yg sama . Ada suggest suruh masuk matrik tapi saya takut takboleh go on sebab pgajian matrik 1tahun . Lagipun bio tu saya lemah sikit . Tu lah . Macam mana ek ? Mohon bantuan kak . Thanks :)

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum.,
    sy dpt diploma sains UiTM jengka ntuk sementara :D
    ok., tgk subjek un dah pening., hahaha.,
    national kasatria tu mcm mana eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun dapat sama dgn awak..diploma sains kat uitm jengka utk sementara n kampus tetap kat tapah :)

      Delete
    2. hai sy pun dapat same.tp taktau nak pilih matrik atau dip. konfiuss

      Delete
    3. Saya pilih diploma sains..saya pun dpt matriks.tp,insyaAllah pilih diploma..jom la join skali..hehe.leh jd kwn lpas ni :)

      Delete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Assalaumalikum,
    akk, sya minat dengan sains ny dan saya akan smbung dip sains uitm, bole tak akk bg note2 yang berguna untuk saya study nnt.. :D .. kalau dh berkurun pon tak pe.. :D .. Terima kasih.... Email saya : yuzman96@gmail.com

    ReplyDelete
  28. ssalam kak. Saya nak Tanya based on exp akak blaja dip sains ni sehari tu berapa jam biasanya akak ke kelas? N banyak kelas ke? Malam ada ke? Sminggu tu biasanya berapa hari ke kelas?

    N saya pun nak minta jasa baik akak tolong send nota2. Feel free to email me at ayka_alya@yahoo.com Thanks akak :P

    ReplyDelete
  29. saya dapat dip.sains UiTM sarawak kampus samarahan 2.. bersyukur sangat.. :3

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum akak , emailkan nota2 bio akak boleh ? Email fara.hani04@gmail.com . Thanks akak ;)

    ReplyDelete
  31. salam sis . saya stdnt matrik . . daa dua sem kat matrik , ada lagi dua sem (PDT) . . tapi ada dapat uitm course dip science . . dalam dilema . perlu ke stay dekat matrik or pegi uitm tu ??

    ReplyDelete
  32. sis.. physic sem2 berkait tak dengan sem1? kena lulus sem1 punya dulu ke baru boleh ambil sem2 punya?

    ReplyDelete