Monday, January 21, 2013

Resepi sambal tok-tok.

Assalamualaikum..

hehe percaya tak aku nak bagi korang resepi ni. Senang je..tak sampai 10 minit dah siap..

Bahan-bahan:
ikan bilis setengah genggam  (jangan lupa cuci dulu)
cili padi (10-15 biji)
1 bawang besar dihiris (aku guna setengah je sebab besar benor)
belacan (agak2 je ni)

Cara-caranya:
1. Goreng ikan bilis dalam minyak panas. Agak-agak dah garing angkat deh letak tepi.
2. Goreng bawang besar yang dah dihiris tadi. Rasa macam dah kuning garing-garing dah naik bau sedap tu dah boleh angkat pastu letak tepi toskan. (tapi aku x toskan pun sebab nak cepat)
3.Then, goreng pula cili padi. Hah yang ni extreme sikit..korang kena pakai perisai kalau tak cili tu melompat keluar dari kuali..kena muka aku tak jamin deh.. cili jangan goreng lama sangat..kejap je
4. Lepas tu, keluarkan lesung batu untuk aksi tumbuk menumbuk. Masukkan bawang besar dengan cili sekaligus dalam lesung..tumbuk sampai dah nak lumat tu masukkan belacan pulak..tumbuk lagi..
5. Akhir sekali, masukkan ikan bilis.. yang ni jangan sampai hancur sangat nanti tak berape ummmpphhh..
6. Pastu boleh dah dimakan bersama nasi panas dan ikan goreng..hihi Dijamin mesti nak tambah nasi lagi..^_^

ni laa hasilnya. sambal tok-tok. tak nampak sgt ikan bilis sbb aku penjimat ikan bilis..hihi
Duduk rumah ni aku asyik lapar je.. Pukul 10 pagi dah cari nasi. Lepas tu nak tengahari nak suap raudah dengan sumayyah makan aku pun join makan lagi. Petang cari makanan nk kunyah2 lagi. Dah nak dekat maghrib tu aku lapar balik.. makan nasi lagi.. Pe cer ni..


No comments:

Post a Comment