Saturday, May 05, 2012

Ayam masak ungkep.

Assalamualaikum..
Hai semua.. sihat tak? Ramahnya laa aku.hihi Sebenarnya nak share satu benda ni. Semalam tengahari aku masak lauk ayam masak ungkep. Orang kata ni makanan jawa. Dari segi mana yang jawanya pun aku tak tahu. Sapa nak try masak boleh laa try resepi aku ni..cehh resepi aku eh.. Sebenarnya aku pun tengok resepi orang lain juga cuma aku ada tambah sikit2 je.

Bahan-bahan:
Ayam (potong kecil-kecil tapi jangan kecil sangat pula ye)
*4 biji bawang merah (bawang merah aku besar-besar)
*2 ulas bawang putih
*2 sudu makan ketumbar
*1 sudu makan jintan putih
*2cm kunyit hidup (kalau pakai serbuk kurang sedap)
*1cm halia
*5 biji cili padi (kalau nak pedas lagi boleh tambah)
2 batang serai - diketuk
sekeping asam keping
garam
air

Cara-caranya:
1. Blend/kisar bahan yang bertanda *. Kalau rajin nak tumbuk pun boleh juga. Aku blend je sebab nak cepat.
2. Panaskan minyak (jangan letak banyak sangat). Tumis bahan yang di kisar tadi bersama serai sampai pecah minyak ataupun garing sikit (agak-agak dah naik bau). Masukkan sedikit garam.

3. Masukkan ayam dan gaul rata. Tambahkan sedikit air. Tutup kuali. Biar dalam 10-15 minit supaya ayam masak.

4. Masukkan asam keping. (Kalau ayam tak masak lagi tambahkan sedikit air)
5. Bila dah agak-gak kering tutup api. Dah siap.. Sedap kalau makan dengan nasi panas..:)

2 comments: