Thursday, May 05, 2011

~tingkatan 6 / pra-U~

oky skrg ni mmg tgh bulan yg ibu bapa dn pelajar tertunggu panggilan smbung blajar..  tak kira laa ipt (diploma),matrikulasi, asasi...

tingkatan 6 plak xde org nk masuk ke...?

oky dr pengalaman aku yg tak seberapa ni laa kn.. tingkatan 6 ni selalunya pilihan yg terakhir bg pelajar..senang cakap kalu  tak dpt masuk universiti masuk tingkatan 6 jela....

btul x..?

aku thu btul..jgn nk menipu laa kalu ada yg kata tak...budak2 sekarng mane suka masuk tingkatan 6...
antara sbb2 nya...

"alaa..kene pakai baju sekolah lg"
"bosan laa tgk muka ckgu yg sama je"
"ish...mane best xbebas kalu kt universiti blh g mane2"
"alahai tingkatan 6 je...mane kelas.."

jgn ckp budak2 sekarng..bdk2 dulu pun same je sebenarnye...cthnye aku laa..
aku pnh ckp "ala..aku xsuka tingkatan 6 sbb kene bace byk buku"
last2 skrg ni pun mmg kene membace je kejenya....!

oky sbnrnya aku nk ckp bdk2 sekarang kene ubah persepsi diaorng tntng tingkatan 6 ni...
oky apa tingkatan 6...aku tgk akak2 senior sekolah yg amik stpm blh je masuk universiti...
lulus cemerlang lg...

diorang berjaya jgk....!

yg aku mcm nk mrh kot ni sbb adk aku dpt offer tingkatan 6 ni... tapi dia x nk pegi...
dia x bg alasan dia cuma buat muka je...tu yg aku geram tu...

aku ckp masuk jela dulu nnt kalu dpt offer upu bru pegi...
mcm biasa laa dia buat muka jgk...

adik aku sorang ni mmg pemalas skit bab bce2 buku ni...
dia oky bab2 mcm praktikal punye...
hobi dia hari2 masak (sdp woo sayur lemak dia), suka jahit2, suka make-up2 (nk g kedai pun nk pakai bedak bape tebal), bg ayam nenek aku mkn (nnt bunyi la kruukk3..hahhaha), buat kek batik mmg sdp...lg satu dia ni mmg jenis caring sikit....
dia suka sgt budak2...

aku dh mtk kn dia spa (nursing)..upu pun dh mtk...harap2 dia dpt laa mana2 sbb tingkatan 6 mmg dia dh tolak awal2...

tp bg aku belajar kt mane2 pun same je...yg penting niat nk menuntut ilmu..jgn mlas belajar..ingat mak ayah....







to adik aku : kalu dpt mane2 tu belajar laa sungguh2...

1 comment:

  1. pangai adik ko sebijik mcm adik aku. haish.

    ReplyDelete